The studio is dealing with a refurbishment of a summer house on a cliff of the west of Corfu island in Greece. The land sets on a steep cliff covered in olive trees and surrounded by the sea. The house is located on the edge of a cliff like a lighthouse having a spectacular panoramic view of the Ionian Pelagos. The remote location of the house provides tranquillity and at night the absence of artificial light to the close area provides a tremendous view of the stars. Due to that the property will be called “The Midnight Stars”.Main goal of this refurbishment was a new design embracing Corfu's vernacular architecture transformed by a more contemporary design language. The introduction of the arch was the main component for its design. Due to the decomposition of the traditional typology and the rate of repetition of the arch element we created a minimal contemporary form. The plot expands to a 6 000 square meters area and the building is total 300 square meters. The studio tried to stay on these circumstances without affecting any of the natural environment.The main entrance located in the ground floor of the house leads to an open plan space surrounded by a series of arches making it an extrovert area with a monolithic composition. The living room along with the kitchen and dining room are located there. The existing columns are clad with mirrored panels in a triangular form. The original volume of the pillars is thus decomposed rendering it light weight and transparent as it also reflects the view and the surrounding landscape. We used natural materials as white cement plastered floors and walls, in a pattern that reminds a ruined stone wall. Outside the house the patio and the swimming pool are made by uncoated concrete. Facing the swimming pool there are the master bedroom and a guest room. The interior of the house was designed with curved ceilings and in this way the intersections of domes and arches created this contemporary design.

Leading to the upper level, the studio designed a more closed volume which allows the rest areas to have their privacy but always keeping in mind the orientation for the appreciation of the breath-taking views from the bedrooms towards the sunset.






The studio is dealing with a refurbishment of a summer house on a cliff of the west of Corfu island in Greece. The land sets on a steep cliff covered in olive trees and surrounded by the sea. The house is located on the edge of a cliff like a lighthouse having a spectacular panoramic view of the Ionian Pelagos. The remote location of the house provides tranquillity and at night the absence of artificial light to the close area provides a tremendous view of the stars. Due to that the property will be called “The Midnight Stars”.Main goal of this refurbishment was a new design embracing Corfu's vernacular architecture transformed by a more contemporary design language. The introduction of the arch was the main component for its design. Due to the decomposition of the traditional typology and the rate of repetition of the arch element we created a minimal contemporary form. The plot expands to a 6 000 square meters area and the building is total 300 square meters. The studio tried to stay on these circumstances without affecting any of the natural environment.The main entrance located in the ground floor of the house leads to an open plan space surrounded by a series of arches making it an extrovert area with a monolithic composition. The living room along with the kitchen and dining room are located there. The existing columns are clad with mirrored panels in a triangular form. The original volume of the pillars is thus decomposed rendering it light weight and transparent as it also reflects the view and the surrounding landscape. We used natural materials as white cement plastered floors and walls, in a pattern that reminds a ruined stone wall. Outside the house the patio and the swimming pool are made by uncoated concrete. Facing the swimming pool there are the master bedroom and a guest room. The interior of the house was designed with curved ceilings and in this way the intersections of domes and arches created this contemporary design.

Leading to the upper level, the studio designed a more closed volume which allows the rest areas to have their privacy but always keeping in mind the orientation for the appreciation of the breath-taking views from the bedrooms towards the sunset.





























































About

Pavlos Chatziangelidis founded 314 architecture studio in 2004. He studied civil engineering in National Technical University of Athens 1996-2002 and architecture engineering in The University of Thessaly 2006-2012. In 2004 he acquired a Master of Arts degree in design. The name 314 of the studio, is inspired from the mathematic symbol π = 3,14 that is used to count the area of the circle. This reference is related to the philosophical dimension of the concept of the circle. The basic characteristic of his design beside the ecological, social and programmatic dimensions of the project, is the creation of a shell that urges the user to experience an abstraction.


Awards:


H_3 house in Athens:
Official Nomination for 2015 Mies Van der Rohe European Union prize.
Official Nomination for 2015 Piraneski Dnevi International awards.
H_3 was among '20 most popular projects' on the worlds most visited architecture magazine 'Archdaily' for 2013.
First prize on "30 Years of Architecture" by KTIPIO for 2016.

H_34 apartments in voula:
Official Nomination for 8th Greek Architecture Biennale.

C_29 optical shop:
Architizer A Awards 2016 "Special Mention"

Other distinctions:
1st prize Exploring the boundaries awards. 1st prize 2013 'Greek Architects' website thesis awards.

Our work has been presented in many Architecture exhibitions and has been published in worlds most popular books, magazines and websites. Our H_3 project has been filmed on documentary for Argentina and Katar television.
The studio has published it's works on worlds most popular international architecture magazines and newspapers such as: • Archdaily • Designboom • Dezeen • Architizer

News

social media aggregator

Contact Form

Location of Permises


Workshop: Mpotsari 12, Glyfada
Athens, Greece, Europe, 166 75
Mob: +30 6947727229
Tel: +30 2130385811
Website: www.314architectutestudio.com
email: 314architecturestudio@gmail.com